×

Hoe werkt de behandeling Hersenz?

Het behandelprogramma Hersenz is speciaal ontwikkeld voor mensen met hersenletsel. Het leert u en uw naasten omgaan met hersenletsel. Samen werkt u aan uw zelfstandigheid, vertrouwen in uzelf en meedoen in de maatschappij.

Behandelprogramma Hersenz

Het behandelprogramma Hersenz richt zich op de fase na een ziekenhuisopname en/of revalidatie. Dan bent u weer thuis en zijn de gevolgen van hersenletsel vaak pas echt merkbaar. U bent bijvoorbeeld vergeetachtig, verliest snel uw concentratie of hebt moeite met organiseren. Maar ook dan valt er nog veel te bereiken! Het programma Hersenz ondersteunt daarbij.

Bouwstenen Hersenz

De behandeling van Hersenz richt zich op gebieden waarop mensen met hersenletsel vaak problemen ervaren. Dit zijn de bouwstenen (modules):

  • Emoties en gedrag
  • Beweging
  • Energie
  • Communicatie
  • Denken en doen
  • Thuis
  • Mindfulness
     

Modules in een groep en bij u thuis

Deze modules doorloopt u in een groep. Daarnaast komt er altijd een behandelaar bij u thuis om ervoor te zorgen dat u het geleerde zo goed mogelijk kunt toepassen in uw eigen leven. Er zijn ook modules speciaal voor jongeren (18 tot ongeveer 30 jaar) en voor de partners van de deelnemers. Alle modules worden begeleid door ervaren specialisten en behandelaren.
 

Programma op maat

Tijdens de intakeprocedure bespreken we waar u behoefte aan heeft en aan welke doelen u wilt werken. Samen met u bepalen we welke modules voor u geschikt zijn. Zo creëert u een programma op maat. Er zijn bepaalde criteria om aan Hersenz te kunnen deelnemen. Onze zorgbemiddelaars kunnen u hier meer over vertellen.

Begeleiding bij cliënt thuis bij behandeling Hersenz
SGL watermerk

Afasie

Hersenletsel gaat vaak gepaard met afasie. Dit is een communicatiestoornis waarbij iemand niet meer of moeilijk kan spreken, schrijven, lezen of begrijpen wat er gezegd wordt. Binnenkort starten wij met de behandeling van afasie binnen Hersenz. U leert met afasie omgaan en zo zelfstandig mogelijk te functioneren in de samenleving. Neem contact op met Zorgbemiddeling voor meer informatie over deze behandeling.

Informatiebijeenkomsten Hersenz

Wij organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten over wat Hersenz is, hoe het werkt en wat de effecten kunnen zijn. Meestal is hierbij een ervaringsdeskundige aanwezig. 

Aanmelden

Wanneer u denkt dat Hersenz iets voor u kan betekenen, kunt u een test doen op www.hersenz.nl. Vul vervolgens het contactformulier in. Wij nemen dan contact met u op.

Daarnaast kan uw huisarts of praktijkondersteuner u doorverwijzen naar Hersenz, net als uw neuroloog of revalidatiearts. U kunt ook worden doorverwezen door het wijkteam in de gemeente (het Wmo-loket) of een van de hersenletselsteunpunten in uw regio.
 

Wat kost het?

De behandeling van Hersenz valt op dit moment onder de Wet langdurige zorg (Wlz), als subsidieregeling. U heeft hiervoor een indicatie van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) nodig. Tijdens het intakeproces vragen wij deze voor u aan. Er is momenteel geen eigen bijdrage van toepassing. Meer informatie over de Wet langdurige zorg vindt u op de website van de rijksoverheid.
 

Locaties

Onze Hersenz behandelingen vinden plaats op verschillende locaties in Limburg en bij u thuis.

contact

Anderen bekeken ook: