×
< Terug naar overzicht

“De Troefkaart helpt ons het maximale uit het leven te halen ondanks de dementie”

04 maart 2020

Januari 2020 startte SGL een nieuwe Dimenzie groep op een bijzondere en inspirerende locatie in Weert. In de stadsbibliotheek gaan de deelnemers aan de slag met een programma gericht op bewegen, zelfstandigheid en ontdekken wat er wél nog kan. In Weert ligt veel nadruk op alledaagse onderwerpen van de maatschappij. Actuele thema’s, literatuur, kunst, politiek; onderwerpen die tot mooie gesprekken leiden. Hiermee houden deelnemers hun hersenen fit! Een unieke en succesvolle manier om mensen met dementie actief en vitaal te laten zijn en zo lang mogelijk het maximale uit hun leven te laten halen, mét dementie.

“We hebben het zo gezellig, we hebben zoveel plezier met elkaar”, is het meest gehoorde antwoord op de vraag wat Dimenzie de deelnemers brengt. “Ik doe het voor de contacten, het klikt zo goed. Ik voel me echt gelukkiger”, “ik kan mezelf zijn, ik voel me er thuis” en “ik voel me op mijn gemak tijdens Dimenzie, heel anders dan hoe ik me voel bij veel activiteiten die ik doe op andere momenten”. Dimenzie is een programma voor vitale en vaak ‘jongere’ mensen met de diagnose dementie die actief willen blijven, maatschappelijk betrokken zijn en zo lang mogelijk zelfstandig willen leven. Dimenzie wordt mogelijk gemaakt door SGL en aangeboden op verschillende locaties in Limburg, zie www.dimenzie.nl.

Er is nog zoveel mogelijk
Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders krijgt een vorm van dementie. Vooral in de provincie Limburg zal dat percentage mensen in de komende jaren alleen maar verder groeien. De bevolking neemt namelijk af, terwijl de vergrijzing stijgt. De diagnose dementie komt in de meeste gevallen hard aan; veel mensen staan midden in het leven als de ziekte bij hen wordt vastgesteld. Wat het programma van Dimenzie uniek maakt, is het feit dat deelnemers terecht komen in een groepje mensen van dezelfde leeftijd en met gelijke interesses. Elke deelnemer kan daarbij aangeven wat hij of zij wil leren. Deze vorm van maatwerk en specialisatie zorgt voor passende programma’s. Dimenzie vindt plaats in groepsverband. De groepen bestaan maximaal uit 12 personen.

In het leven
Dimenzie richt zich op bewegen, zelfstandigheid en ontdekken wat er wél (nog) kan. Actief blijven met naasten, hobby’s, bewegen, het alledaagse – kortom, in het leven – staat daarbij centraal. Genieten van het leven, ook mét de veranderingen die bij dementie voorkomen, daar gaat het om! Bewegen maakt een wezenlijk onderdeel uit van het programma, omdat het goed is voor lichaam en geest. Iedere bijeenkomst worden er minimaal een half uur spierversterkende oefeningen gedaan en oefeningen om het brein te stimuleren. Hiernaast zijn er diverse groepsactiviteiten. Deelnemers aan Dimenzie krijgen begeleiding van professionals, geschoolde medewerkers die beschikken over uiteenlopende kennis en kunde van dementie. Als deelnemers dat willen, krijgen zij tips en adviezen om met alle veranderingen om te gaan. Ook bieden we individuele thuisbegeleiding.

Dimenzie in Weert: De Troefkaart
Deelnemers van Dimenzie in Weert hebben het programma een eigen naam gegeven die ze passend vonden: ‘De Troefkaart’. “Als je de troefkaart in handen hebt bij een spelletje kaarten, dan ben je aan zet en heb je de meeste kansen om te winnen”, vertelt een deelnemer. “Door het programma van SGL hebben wij de mogelijkheid om nog iets van ons leven te maken, ondanks de beperking die we hebben. Om iets te winnen dus! Wij willen onze sterke punten op de voorgrond zetten en niet onze beperkingen. En dat leren we heel goed bij De Troefkaart. Wij willen het maximale uit ons leven halen en De Troefkaart helpt hier erg bij.”

Maatschappelijk programma
Het programma in Weert is uitermate geschikt voor mensen die willen praten over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. We bepalen samen de onderwerpen. Indien mogelijk bezoeken we ook een atelier of museum. Mooi aan de samenwerking met de bibliotheek is dat de deelnemers gebruik kunnen maken van de collectie boeken en films van de bibliotheek. Deelnemers kunnen tevens aansluiten bij lezingen die in de bibliotheek worden gegeven. SGL werkt in het kader van Dimenzie samen met de gemeente Weert. De gemeente Weert richt zich op een dementievriendelijke samenleving door onder andere informatieverstrekking aan ondernemers en inwoners.

Vrijwilligers
De activiteiten van Dimenzie worden mede ondersteund door vrijwilligers. Daar zijn we in Weert nog naar op zoek! Mensen die het leuk vinden om een kleine groep deelnemers te ondersteunen op de maandag, nodigen we van harte uit om te reageren (kjansen@sgl-zorg.nl of 06-51204576). We gaan graag met u in gesprek!

Lees meer.