×
< Terug naar overzicht

Kick-off Anders Meten met ‘Dit vind ik ervan!’ bij WBC Schaesberg en WBC Overhoven

09 maart 2020

Afgelopen weken hebben twee feestelijke Kick-offs plaatsgevonden van het project Anders Meten met 'Dit vind ik ervan!'. Vrijdag 14 februari bij WBC Schaesberg en woensdag 26 februari bij WBC Overhoven. Onder het genot van een stuk vlaai hebben bewoners en medewerkers geluisterd naar en gereageerd op een presentatie van Melanie en Marjolein. Melanie Vullings is zelf cliënt van SGL, lid van de CCR, en sinds twee jaar betrokken als cliënt-onderzoeker bij dit project. Marjolein van Rooijen is onderzoeker bij de Universiteit Maastricht. Samen zitten ze in een projectgroep die onderzoekt hoe slimmer met 'Dit vind ik ervan!' gewerkt kan worden.  

Wat is 'Dit vind ik ervan!'?
'Dit vind ik ervan!' is een methode om met bewoners van SGL te praten over wat zij belangrijk vinden in hun leven bij SGL. Het wordt gebruikt bij WBC en KSW locaties. 'Dit vind ik ervan!' is een dialoog, tussen bewoner en begeleider, waar tien thema's worden besproken waaronder lichaam, meedoen en familie. 

Waarom dit onderzoek?
SGL werkt al 4 jaar met 'Dit vind ik ervan!' maar merkte dat ze graag slimmer willen werken. Daarom is eerst onderzoek gedaan hoe met 'Dit vind ik ervan!' wordt gewerkt. Hieruit bleek dat zowel bewoners als medewerkers enthousiast zijn over 'Dit vind ik ervan!', maar ook dat er verbeterpunten liggen. Deze verbeterpunten liggen op het gebied van voorbereiding van 'dit vind ik ervan!', uitvoeren van 'Dit vind ik ervan!' maar ook het slim werken met de resultaten. Om te werken aan de verbeterpunten zijn strategieën bedacht met groepen bewoners en medewerkers van SGL bij WBC Aan de Pas en WBC Hoogveld. Strategieën zijn bijvoorbeeld zakboekje wat een bewoner kan helpen met voorbereiden, maar ook een procesbeschrijving die de begeleider kan helpen met inplannen van 'Dit vind ik ervan!'.​

Testen van strategieën
De komende tijd worden strategieën getest. Dat testen gaan bewoners, begeleiders en de teamleider doen. Een groot deel van de bewoners, alle begeleiders en de teamleider van beide locaties hebben aangegeven hier graag aan mee te werken! Komende maand zal ook WBC het Maartenshuis een kick-off krijgen en de strategieën gaan testen. Eind augustus van dit jaar wordt het onderzoek afgerond en worden de opbrengsten SGL breed gedeeld.  

Meer weten?
Norma Jansen, medewerker kwaliteit en beleid: njansen@sgl-zorg.nl
Of Marjolein van Rooijen, onderzoeker: marjolein.vanrooijen@maastrichtuniversity.nl