×
< Terug naar overzicht

Klusteam AC Sittard gaat samenwerking aan met Natuurmonumenten

11 november 2020

Sinds kort is op dinsdag het klusteam ACS (activiteitencentrum Sittard) opgestart, vooralsnog met drie cliënten. Begeleider Paul Jorissen vertelt:

"Na een kop koffie of thee in het AC laden we alle spullen in de bus en vertrekken richting de klus. We zijn een samenwerking aangegaan met vereniging Natuurmonumenten Nederland. De werkwijze is als volgt: de begeleider gaat met een boswachter ter plekke de klus bekijken en oordeelt of de werkzaamheden aansluiten bij de mogelijkheden van de cliënten. Indien dit zo is, legt de boswachter uit wat er precies moet gebeuren; dit is in de praktijk het snoeien van jonge bomen en struiken zoals wilg, vogelkers, sleedoorn, wilde roos of braam met als doel dat wandel- en fietspaden vrij worden gemaakt zodat wandelaars er ongehinderd kunnen lopen. Deze werkzaamheden worden alleen uitgevoerd met handmatig gereedschap zoals snoei-, takken- en heggenscharen en takkenzagen. Dit materiaal hebben we in bruikleen van het IKL (instandhouding kleine landschappen). Het snoeiafval wordt op hopen bij elkaar geharkt en door de begeleider met een riek een aantal meter verder in het bos op rillen gelegd. Voor vogels en zoogdieren biedt een dergelijke takkenril een goede nest-, voedsel- en schuilgelegenheid. Amfibieën en reptielen vinden er een plek om te overwinteren. Ook paddenstoelen, varens en andere plantensoorten vinden er een uitstekend onderkomen. Zelfs enkele vlindersoorten zetten hun eitjes af op dood hout.

Zo lopen we al werkende door de natuur, de materialen worden in een bolderkar vervoerd. We hebben ook klapstoelen bij ons, waar we tijdens de lunch op kunnen zitten en kunnen genieten van meegebrachte broodjes en koffie/thee. Gedurende de dag komen veelvuldig in contact met wandelaars en fietsers, waardoor er hele leuke gesprekken op gang komen. Voorbijgangers zijn over het algemeen nieuwsgierig wie we zijn en waarom we dit doen. De cliënten vertellen er maar al te graag over!

We hebben met Natuurmonumenten afgesproken dat er absoluut geen werkdruk is, pas als de klus af is melden we dit aan de boswachter en komt hij een kijkje nemen of alles naar wens is uitgevoerd. Hij heeft genoeg klussen voor ons in het verschiet, waardoor we nooit hoeven te zoeken naar werkzaamheden." Bekijk enkele foto's hieronder.

SGL watermerk