×
< Terug naar overzicht

Over sociale robots, digibeten en een kijkje in de zorgtoekomst

15 oktober 2019

Vrijdag 11 oktober jl. vond er een themamiddag over zorgtechnologie plaats in de voormalige Moutfabriek in Roermond. Een ontzettend leuke bijeenkomst met dank aan drie inspirerende sprekers, vele interactie met de ongeveer vijftig aanwezige medewerkers, cliënten en andere geïnteresseerden, leuke sfeer en mooie locatie.

De eerste spreker was Lucien Engelen, voormalig directeur van het RadboudUMC REshape Center en nu global strategist digital health bij Deloitte. Hij is expert op het gebied van zorginnovatie. De huidige digitale transformatie brengt zowel kansen als uitdagingen voor de maatschappij. Wat vroeger werkte is nu niet goed genoeg meer, in een wereld die in toenemende mate digitaal wordt. Lucien streeft naar “een zachte landing in de toekomst en tegelijkertijd een wereldwijd en duurzaam zorgsysteem voor iedereen”. Een snel en verrassend kijkje in de (nabije) toekomst.

Hierna vertelde Xenia Kuiper, programmamanager sociale robotica bij Philadelphia Zorg, over de ontwikkelingen die zij en haar robotteam bij Philadelphia doormaken. Een bijzonder, bijna ontroerend verhaal over wat sociale robots kunnen betekenen voor een cliënt. Vanuit cliëntperspectief vertelde ze over de meerwaarde van robots in de zorg, nu en in de toekomst. Inspirerend en hoopvol. “Wanneer beginnen we bij SGL?”, was een veelgehoorde reactie. (En goed nieuws, de eerste kennismaking met robots staat al gepland!)

Na een stuk vlaai van “de lekkerste bekker van Remunj” volgde de derde en laatste spreker Suzanne Verheijden, strategisch innovatieadviseur bij ’s Heeren Loo en eigenaar van bureau Strakz. Haar verhaal over digivaardigheid en het weghalen van drempels rondom digitaal werken raakte het publiek enorm. Dat Suzanne ook cabaretvoorstellingen geeft werd al snel duidelijk. Een goed verhaal rondom de vele digibeten (zo oneerbiedig zei ze het overigens niet) die elke organisatie heeft. Over het makkelijk maken van moeilijke dingen. Over digicoachig door digitaal vaardige collega’s, over schaamte en drempels wegnemen en over de noodzaak van het hebben van bepaalde digitale basisvaardigheden in deze tijd. Susanne eindigde haar verhaal met een zorgtechnologie-quiz. Aanwezigen konden deelnemen met hun smartphone. Het was een spannende race met Rob Bulles als uiteindelijke winnaar!

Voorzitter van deze middag was Pieter Franssen (manager I&A). Hij praatte de middag op enthousiaste wijze aan elkaar. Onze bestuurder Lidy Evenhuis sloot de bijeenkomst af en sprak de hoop uit dat alle aanwezigen de rest van de organisatie enthousiast maken over deze onderwerpen. En natuurlijk krijgt zorgtechnologie als één van de vier focusthema’s voor het komende jaar volle aandacht binnen SGL. Wordt dus zeker vervolgd!

Pieter Franssen, Alfons Lormans en Dorien Hansen; bedankt voor de goede organisatie!

SGL watermerk