×
< Terug naar overzicht

SGL Afasiecentrum zelfstandig van start op drie locaties

19 november 2020

​De kop is eraf! Begin november is het SGL Afasiecentrum zelfstandig van start gegaan, en daar zijn wij trots op! We zijn gestart met maar liefst drie zelfstandige afasiecentra waar we mensen met afasie training en begeleiding bieden op individueel én groepsniveau.

SGL biedt al geruime tijd behandeling voor mensen met afasie, echter is ons aanbod verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Bij de SGL Afasiecentra worden mensen met afasie één op één en in kleine groepjes met kennis en kunde behandeld en begeleid door specialisten en vrijwilligers. Er is veel aandacht voor persoonlijke omstandigheden en wensen. Op dit moment zijn de afasiecentra gevestigd in Swalmen, Venlo en Venray (en Sittard). Streven is om door heel Limburg op verschillende locaties SGL Afasiecentra te starten. 

Afasie, wat is dat eigenlijk?
Afasie, A (= niet) fasie (= spreken) betekent dat iemand niet meer kan zeggen wat hij wil. Door hersenletsel kan iemand de taal minder goed gebruiken dan voorheen. Vergelijk het met de onmacht of frustratie die je kunt ervaren als je je in het buitenland niet goed verstaanbaar kunt maken. Een frustratie die mensen met afasie dagelijks ervaren.

Het team
Het afasieteam bestaat Rian Smeets, Willeke Kiggen, Patty Joosten, Maartje Laumen en Saskia Bos. Vijf enthousiaste SGL medewerkers die met hulp van andere mensen binnen SGL en revalidatiepraktijk RAP behandeling en begeleiding aanbieden voor mensen met afasie. Allemaal professionals (denk aan een logopedist en afasietherapeut), die ieder vanuit hun eigen specialisatie de cliënt behandelen.

Wat doet het SGL Afasiecentrum?
Onze wens is dat onze cliënten zich niet langer hoeven te schamen voor hun beperking. Ons aanbod bestaat uit communicatieoefeningen gericht op de mogelijkheden en interesses van de client, aangepast aan de mate waarin de afasie aanwezig is. Hierbij kun je denken aan spraakoefeningen, totale communicatieoefeningen, verbetering van de woordvinding en het begrip, schrijven, maar bijvoorbeeld ook het gebruiken van communicatiehulpmiddelen en beweging. Met ons aanbod willen wij de verbindende schakel zijn tussen de revalidatie en het dagelijks leven.

Vrijwilligers gezocht
Om persoonlijke en individuele begeleiding te bieden maken wij gebruik van vrijwilligers. Creativiteit en eigen inbreng wordt enorm gewaardeerd. Hou jij van voorlezen? Of zou je het leuk vinden om onze cliënten Facebook of Skype (overnieuw) aan te leren bijvoorbeeld? Lijkt het je interessant om met ons mee te bouwen? Bel of app coördinator Saskia Bos op 06 42 56 09 04 of mail naar sbos@sgl-zorg.nl en bespreek de vele mogelijkheden. Vrijwilligers krijgen naar wens opleiding.