×
< Terug naar overzicht

SGL krijgt vijf koppelbedden cadeau

30 september 2020

Iemands hand vasthouden, tegen elkaar aankruipen of samen naar mooie muziek luisteren. Wanneer mensen ziek zijn of niet meer bij elkaar kunnen wonen, is nabijheid belangrijker dan ooit. Een koppelbed vormt de ideale oplossing voor mensen die samen willen zijn in een zorgomgeving. We hebben mooi nieuws: SGL heeft afgelopen week een vijftal koppelbedden geschonken gekregen  van Stichting Roparun, voor elke regio één bed.

Stichting Roparun beheert de gelden die worden ingezameld door de deelname van meer dan driehonderd teams aan de Roparun. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs én Hamburg naar Rotterdam waarbij deelnemers, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Het geld gaat naar verschillende grote en kleine doelen. Een van de doelen waar Roparun dit jaar geld voor inzamelt is de koppelbedden, een project dat mooi aansluit bij het motto van Stichting Roparun, namelijk ‘leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’”.

Roparun-team Zuyderland zette zich samen met Netwerk Palliatieve Zorg Limburg in om via Roparun een koppelbed te ontvangen voor de SGL-woonlocaties. Stichting Roparun koos SGL uit als gelukkige ontvanger van vijf bedden, voor elke regio één.  

Wat is een koppelbed?
Als je twee zorgbedden naast elkaar zet, zit er altijd een opening tussen de matrassen. Deze afstand maakt het voor naasten lastig om elkaars warmte op te zoeken. Een koppelbed biedt de oplossing. Het koppelbed is een logeerbed voor mensen die graag samen willen zijn in een zorgomgeving zoals onze woonlocaties. Door middel van het bijrijden en op de juiste hoogte stellen van het koppelbed, wordt een eenpersoons hoog-laag zorgbed in een handomdraai een volwaardig tweepersoonsbed. 

Wat wil SGL met de koppelbedden?
SGL wil de koppelbedden inzetten om wooncliënten de mogelijkheid te geven om een dierbare te laten logeren in situaties die hierom vragen. Denk aan het laten overnachten van een partner, waardoor er meer intimiteit kan worden ervaren in de relatie tussen beiden. De inzet van koppelbedden biedt hiertoe mogelijkheden. Hiernaast zullen de koppelbedden worden ingezet bij cliënten in de palliatieve fase (en in het bijzonder in de terminale fase) om de nabijheid van een dierbare te faciliteren wanneer daar behoefte aan is (bij eenzaamheid, angst en ernstig ziek-zijn). Nu gebeurt dat door een slaapbank of iets dergelijks bij te zetten, echter een koppelbed op gelijke hoogte biedt veel meer comfort en geeft veel meer een huiselijk en warm gevoel van nabijheid. Wij zijn erg blij met dit mooie cadeau.  

Foto van de levering op WBC Overhoven/WBC De Baandert.​