×
< Terug naar overzicht

WBC Aan de Pas beste leerbedrijf sector Zorg, Welzijn en Sport

19 november 2019

SGL-locatie woonbegeleidingscentrum en activiteitencentrum Aan de Pas in Bunde is uitgeroepen tot beste leerbedrijf van Nederland voor mbo-studenten binnen de sector Zorg, Welzijn en Sport én is geëindigd in de top drie van alle sectoren. Gisteravond, 18 november, maakte Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) dit bekend tijdens het feestelijke Ambassadeursgala. De opzet van het leerbedrijf en de resultaten hiervan zijn aanleiding geweest om SGL deze prijs toe te kennen.

In een leerbedrijf kan een grote groep studenten tegelijkertijd stage lopen en ervaring opdoen. Binnen Aan de Pas noemt men het leerbedrijf ook wel het ‘Leerhuis’. Binnen dit Leerhuis werken gemiddeld 20 studenten variërend van kwalificatieniveau 3, 4 en 6 van het Vista College en Zuyd Hogeschool. Het Leerhuis is erkend door SBB. De studenten worden begeleid door medewerkers van SGL, die allemaal zijn opgeleid tot werkbegeleiders. Tevens worden de studenten begeleid door een praktijkopleider. Dat alles zorgt voor een goede afstemming tussen theorie en praktijk.

Betere zorg, onderwijs en ontwikkeling
Met het Leerhuis creëert Aan de Pas een omgeving waarbij meer tijd en aandacht is voor de cliënten én de studenten. Daarnaast ervaren de medewerkers een werkdruk- en werklastvermindering door de hoeveelheid studenten. De studenten kunnen zich daarnaast beter voorbereiden op hun opdrachten en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Zo ontstaat er een verbeterde kwaliteit van zorg, onderwijs en persoonlijke ontwikkeling.

Zestien finalisten
Uit een recordaantal van 1.600 voordrachten heeft een jury bestaande uit vertegenwoordigers van studenten, docenten, scholen en het ministerie van OCW 28 juni jl. de acht beste leerbedrijven en acht beste praktijkopleiders gekozen, waaronder WBC Aan de Pas. Op 1 oktober jl. werd bekend dat Aan de Pas dé landelijke winnaar van de sector Zorg, Welzijn en Sport is. Gisteravond tijdens het Ambassadeursgala 2019, dat onderdeel is van de Dag van het mbo, werd de landelijke winnaar voor alle sectoren bekendgemaakt. SGL Aan de Pas eindigde bij de laatste drie overall. De grote winnaar werd JC-Electronics uit Leek (sector Techniek). De winnaar mag zich een jaar lang beste leerbedrijf van Nederland noemen. De Dag van het mbo werd georganiseerd in theater Orpheus in Apeldoorn en is een initiatief van het ministerie van OCW, de MBO Raad en SBB. Er werden deze avond diverse prijzen uitgereikt.

Verbindende dag
SGL vertrok met 28 medewerkers en stagiaires naar de uitreiking waar zo’n 1.500 aanwezigen waren. Tijdens het Ambassadeursgala werden alle finalisten onder leiding van een brassband via een rode loper onthaald. De presentatie van deze avond was in handen van Jan Versteegh. WBC Aan de Pas was bijzonder verrast met het winnen van de landelijke titel in hun sector én een top drie plek overall. Carl Olivers, praktijkopleider bij SGL Aan de Pas: “Het was spannend tot het laatste moment. Ondanks dat we niet eerste voor alle sectoren zijn geworden overheerst een gevoel van trots op deze erkenning. Het bevestigt dat we heel goed bezig zijn. Het was een heel bijzondere en verbindende dag voor ons allemaal. Omdat de Leerhuisformule zo’n succes is, zijn binnen SGL beduidend meer woonvormen en activiteitencentra overgestapt op deze leervorm. Verdere implementatie van het Leerhuis binnen onze organisatie vindt plaats. Het is een win-winsituatie: De inspanningen rondom ons Leerhuis komen ten goede aan de studenten, aan onze cliënten én aan onze medewerkers.”

Na afloop van de prijsuitreiking vond er een feestelijk dinerbuffet en een afterparty plaats waarbij de overwinning groots werd gevierd.
 

SGL watermerk