×

Nieuws | 05 april 2023

Samen creëren we een echt thuis

Dinsdag 6 september 2022 vond de kick off plaats van de bouw van een gloednieuw woonbegeleidingscentrum van SGL in Roermond. Een mooi en bijzonder project waarbij twee bestaande wbc’s – WBC Echt en WBC Roermond – worden samengevoegd in een heel moderne nieuwbouw ‘WBC Roermond’. Op de nieuwe locatie zal er extra plek zijn voor zes nieuwe cliënten naast de huidige 22 clienten. Ook is er een logeerkamer. WBC Roermond wordt gebouwd in 't Veld, een wijk in opkomst met een vintage feel met alle voorzieningen én op loopafstand van het centrum.

Inmiddels zijn de contracten met alle betrokken getekend, zijn de oude appartementen gesloopt en ligt de fundering. Naar verwachting is de bouw voorjaar 2024 klaar. Het project is een samenwerking tussen Smeets Bouw (aannemer), Metz architecten, Wonen Zuid (eigenaar van het gebouw) en SGL (huurder). Bijzonder aan deze fijne samenwerking is dat SGL heel veel inspraak heeft in het eindresultaat. Denise Moonen (teamleider WBC Echt en WBC Roermond): “We doen het echt samen. Woonwensen van de toekomstige bewoners én medewerkers van WBC Roermond zijn bepalend voor het daadwerkelijke eindresultaat. Hun mening doet er echt toe. Het wordt natuurlijk ook hun thuis. Zo waren onze cliënten niet zo enthousiast over de Franse balkons die de architect getekend had in zijn oorspronkelijke ontwerp, omdat deze op ooghoogte van de rolstoelcliënten zouden zijn en daarmee het uitzicht belemmerden. De architect werd uitgenodigd en cliënten deden hun verhaal. De architect begreep het en paste zijn ontwerp aan. En zo gaat het met alles; er wordt écht geluisterd en samen gewerkt en dat is ontzettend fijn.”

Denise vervolgt: “Geheel passend bij de strategische koers van SGL zijn wij van mening dat bewoners grotendeels zelf moeten kunnen beslissen hoe ze willen wonen. Optimale betrokkenheid en eigen regie is van groot belang om straks een eindresultaat naar ieders tevredenheid te hebben.” Om deze reden komt er wekelijks een ‘bouwgroep’ bij elkaar en hebben we ook een ‘projectgroep interieur’ opgericht met hierin bewoners, naasten en medewerkers. Zij zijn afgelopen november gestart met onder andere het maken van moodboards voor stijl en kleur. Ook wordt er in elk maandelijks bewonersoverleg uitgebreid aandacht besteed aan de nieuwbouw. Een kleine club medewerkers is onlangs naar meubelzaak Vervoort in Goirle geweest om een voorselectie te maken, van waaruit bewoners kiezen kunnen. Ook zijn bewoners vrij om een vloerkeuze te maken, samen met de architect. Het type vloer is bepaald (dit heeft ook met veiligheid en onderhoud te maken), maar de kleur is aan elke bewoner. Ook gordijnen en muurkleuren zijn vrije keus. Hier zullen we komende tijd nog meer over vertellen.

Zo spannend
Verhuizen is voor onze bewoners maar ook voor hun naasten en onze medewerkers een spannende aangelegenheid. Deels verhuizen onze cliënten immers naar een nieuwe stad, anderen naar een andere locatie binnen dezelfde stad. Maar één ding is zeker: alles wordt anders. Ook krijgt men nieuwe huisgenoten en verschijnen er nieuwe gezichten als het gaat om medewerkers en vrijwilligers. En dat is spannend, zeker voor mensen met hersenletsel. Daarom is het van extra groot belang dat zij optimaal betrokken worden bij elke ontwikkeling. WBC Roermond wordt immers hun thuis en daar moet je je goed voelen.

Zorgtechnologie op maat
Een nieuwbouw biedt de kans om volledig volgens de laatste nieuwe ontwikkelingen te bouwen en in te richten. Er is dan ook – net als bij het nieuwe WBC Kuyperhof – veel aandacht voor zorgtechnologie. Zelf deuren en gordijnen kunnen openen, lampen kunnen bedienen... dit zijn belangrijke zaken voor onze bewoners om optimale eigen regie te ervaren. Maar er is ook ruimte voor individuele wensen en nieuwe ontwikkelingen. Het wensenprofiel van onze bewoners is inmiddels in kaart gebracht. Momenteel wordt getest of dit haalbaar is door middel van een nieuw ingerichte proefkamer, een ‘skillslab’, in WBC Echt waar nieuwe zorgtechnologie uitgetest wordt. We vinden het belangrijk dat de zorgtechnologie per bewoner op maat wordt aangepast. Wat heeft een bewoner nodig om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven? De één heeft immers andere mogelijkheden en beperkingen dan de ander. Zo veel mogelijk zelfstandigheid, dat is ons streven.

In september tijdens de feestelijke kick off kwamen de bewoners van beide WBC's, hun naasten, beide teams en vrijwilligers bij elkaar om alvast een gevoel te krijgen met de nieuwe locatie, een nieuwe stad (voor velen) en een nieuwe buurt. Nadat er door iedereen werd geproost op de start van een mooi project werd de weg vervolgd naar 'De Graasj’ in Roermond waar Denise Moonen en Roel Gerardts (Projectmedewerker Zorgtechnologie) een presentatie verzorgden die heel goed ontvangen werd.

Stand van zaken
Op de bouwlocatie zijn inmiddels alle oude appartementen gesloopt. Op 15 december jl. heeft er een kennismakingsdag plaats gevonden voor bewoners en medewerkers van beide WBC’s om elkaar beter te leren kennen. Onder het genot van een hapje en drankje, kennismakingsspel en een standswandeling werd de drempel verlaagd en vonden beide groepen elkaar iets meer. De kennismakingsdag zorgde over en weer voor meer begrip en dat is fijn omdat er in 2024 samengewoond en gewerkt zal gaan worden. We gaan nog veel meer van dit soort momenten samen organiseren.

Binnenkort, in april, wordt de daadwerkelijke start van de bouw feestelijk gevierd met een moment voor genodigden op de bouw. We houden jullie graag op de hoogte van verdere ontwikkelingen via de website van SGL (www.sgl-zorg.nl) en onze social kanalen (Facebook en LinkedIn).

Deel dit verhaal: