×
"Je krijgt er zo veel voldoening voor terug"

Het verhaal van Anja Frenken (27)

Anja Frenken

2021 - Anja Frenken (27) is sinds 2017 begeleider thuis bij SGL.

“Als begeleider thuis, oftewel ambulant begeleider, is een werkweek nooit hetzelfde. Ik kom bij mensen in de thuissituatie en iedereen heeft een andere hulpvraag. Dit kan een individuele hulpvraag zijn zoals structuur aanbrengen in een week, een planning maken voor weekendactiviteiten of ondersteunen met de administratie. Maar het kan ook een hulpvraag zijn van een partner of een heel gezin. Ik heb veel aandacht voor mantelzorgers. Zij hebben vragen als ‘hoe ga ik om met een partner met hersenletsel?’, ‘hoe krijg ik mijn partner terug?’ en ‘vanwaar dit gedrag?’. Partners/mantelzorgers stellen vaak de vraag ‘waar doe ik het allemaal voor?’. Mijn taak is dan om duidelijkheid te creëren in het feit wat niet-aangeboren hersenletsel is en wat de gevolgen hiervan zijn. Samen met de cliënt en de naasten kijk ik naar mogelijke hulpmiddelen om rust en structuur te brengen in het dagelijks leven. Ook sociaalemotionele ondersteuning is belangrijk. Wat ik het allerleukste vind aan mijn baan, is de band die je opbouwt met je cliënten en dat je samen gaat ontdekken wat werkt in een situatie. In dit werk is vertrouwen heel belangrijk.

Sinds september 2020 ben ik ook werkzaam als cognitief trainer en thuisbehandelaar bij Hersenz. Ik heb hiervoor een scholing moeten volgen in Utrecht. Ik vind het fantastisch dat SGL ieders ambitie ondersteunt en mij de mogelijkheid geeft om mijn loopbaan verder te ontwikkelen.

Veel kennis

Ik heb de opleiding Social Work gevolgd met als specialisatie GGZ-agoog. Het werk als begeleider thuis is heel divers en dit is tevens ook de uitdaging. Eigenlijk moet je van heel veel dingen kennis hebben. Bijvoorbeeld hoe je een goede en overzichtelijke administratie maakt maar ook wat er gebeurt als een cliënt met pensioen gaat. Ik ben bij SGL terecht gekomen doordat ik iemand ken die hier al werkte. Zij vertelde altijd enthousiast over haar werk. Ik wilde graag ambulant gaan werken en heb daarom bij SGL gesolliciteerd.

Gewoon mezelf blijven

Ik haal het beste uit mijzelf door gewoon mezelf te blijven. Ik zal me bij cliënten nooit anders voordoen dan ik ben. Tevens volg ik cursussen zodat ik mij op theoretisch en praktisch gebied blijf ontwikkelen. Voor een baan in de zorg kies je vanuit je hart. Het zit in je of niet. Je krijgt er zo veel voldoening voor terug! Als ik wegga bij een cliënt en hij zegt ‘Anja, bedankt weer voor vandaag. Tot volgende week!’… Dan ben ik tevreden.”

“Je krijgt er zo veel voldoening voor terug”

Deel dit verhaal: