×
"Mijn doel in mijn begeleiding is om de cliënt in zijn eigen kracht te zetten"

Het verhaal van Monique Verhaegh (54)

Monique Verhaegh

2020 - Monique Verhaegh is bij SGL werkzaam als begeleider thuis.

“In deze rol kom ik bij cliënten thuis. De vragen die mijn cliënten stellen zijn zeer divers. Van boekhouding of ondersteuning bij een telefoongesprek tot kleding uitzoeken of samen boodschappen doen. Ik voer veel gesprekken over dagdagelijkse dingen. Veel van onze cliënten hebben zeker een mening of idee maar vanwege hun beperking ervaren ze het als lastig om hiervoor een geduldig luisterend oor te vinden. Mijn doel in mijn begeleiding is om de cliënt in zijn eigen kracht te zetten. De oplossing ligt meestal niet bij mij of de organisatie maar bij de motivatie van de cliënt.

Goed luisteren

Mijn werk is zo divers, ik weet eigenlijk nooit precies hoe een bezoek aan een cliënt gaat verlopen. En dat is leuk! Het is ook heel fijn om regisseur van mijn eigen agenda te zijn. Ik haal het beste uit mezelf door telkens weer opnieuw objectief te kijken en heel goed te luisteren. ‘Luister naar de woorden van een ander, je eigen woorden ken je al’ is een gezegde dat ik erg toepasselijk vind. En laat de cliënt maar leunen op mij, mijn kennis en mijn vaardigheden. Ik haal er voldoening uit als het hem ook goed gaat.

Naast mijn functie als begeleider heb ik nog een taak als aandachtsfunctionaris palliatieve zorg bij SGL. Als aandachtsfunctionaris geef ik advies, deel ik ervaringen en geef ik extra aandacht aan – in mijn geval – palliatieve zorg. Deze rol zou ik graag nog iets verder uitbreiden.  

Via een omweg in de zorg

Van oorsprong ben ik bloemiste, mijn basisopleiding is middelbare tuinbouwschool. Op mijn veertigste heb ik me echter omgeschoold tot sociaal werker, daarna heb ik nog diverse zorginhoudelijke opleidingen gevolgd. Via een omweg ben ik in de zorg terecht gekomen, terwijl ik eigenlijk altijd al sociaal werker was in mijn vrije tijd. Ik had het wel gezien in de retail en mijn vrijwilligerswerk heeft me geholpen voor een opleiding tot SCW te kiezen. Dat was een zeer goede keuze!”

“Mijn doel in mijn begeleiding is om de cliënt in zijn eigen kracht te zetten”

Deel dit verhaal: