×
"Het werken met mensen met
niet-aangeboren hersenletsel geeft mij enorm veel voldoening"

Het verhaal van Marieke Timmermans (20)

Marieke Timmermans, vakantiewerker

Marieke Timmermans (20) uit Vlijtingen (België) is in september 2022 door Zorg aan Zet uitgeroepen tot ‘Zorgnet vakantiemedewerker 2022’.* Een hele eer! Marieke werkt in haar zomervakanties bij Activiteitencentrum Maastricht van SGL waar ze uiteenlopende activiteiten begeleidt, cliënten ondersteunt waar nodig, praatjes met hen maakt en diverse andere werkzaamheden doet. En dat bevalt haar supergoed.

Marieke is eerstejaars student Orthopedagogie en woont nog thuis bij haar ouders. Zij leerde SGL kennen door een stage twee jaar geleden. Marieke: “Ik liep een aantal weken stage bij AC Maastricht en dat beviel erg goed. Hierna deed ik ook nog vrijwilligerswerk bij SGL, ook via school. Teamleider Fons Fissette benaderde mij later dat jaar of ik misschien vakantiewerk wilde doen in de zomer op AC Maastricht en dat wilde ik wel. Dat deed ik in 2021, en deze zomer weer. Afgelopen zomer werkte ik drie maanden lang, soms wel vijf dagen in de week.”

Marieke vervolgt: “Toen ik voor het eerst kwam werken bij SGL vond ik dat heel erg spannend. Ik wist weinig over de cliënten, mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Ook wist ik nog niet zo goed wat ik allemaal moest doen op het AC. Maar ik werd echt supergoed opgevangen door collega’s. Ook de cliënten reageerden heel hartelijk en ze hielpen me heel erg. Überhaupt helpt iedereen elkaar bij AC Maastricht en dat is echt fijn. Het was een enorm leerzame en gezellige tijd.”    

“Na die eerste stage kende ik steeds beter de weg. Ik leerde de cliënten kennen, ik wist wat ik moest doen, het werd makkelijker. Ik kreeg echt plezier in mijn werk. Dat was afgelopen zomer tijdens mijn vakantiebaan ook zo. Het blijft leerzaam, goed voor mijn studie en ontwikkeling, maar daarnaast ook echt plezierig. Ik begeleidde allerhande activiteiten, van sport tot educatief en creatief. Zo hielp ik cliënten op de fiets, begeleidde ik het tafelvoetbal en darten, maar ook het schilderen, breien en kleien bijvoorbeeld. Ik deed ook galgje met cliënten. Daar zijn onze mensen echt goed in! De educatieve activiteiten zijn iets uitdagender, omdat je dan te maken krijgt met regeltjes en afspraken die voor mensen met hersenletsel soms net wat nauwer luisteren. Ook stond ik best vaak in de keuken en deed ik de ontvangst en presentielijst ’s ochtends. Al met al heel afwisselend en leerzaam.”

“Het mooie aan het werk vind ik dat het ontzettend dankbaar is. Ik heb de cliënten heel snel leren kennen, hun reacties zijn zo fijn. De cliënten zijn zo blij, ze toveren echt een lach op je gezicht. Er hangt een heel positieve sfeer op het AC. Het werken met mensen met niet-aangeboren hersenletsel geeft mij enorm veel voldoening. Lastig vind ik dat het soms heel confronterend is. De verhalen zijn heftig. Ik heb geen beperking en kan daardoor dingen die onze cliënten niet kunnen. En daar kun je dan niks aan veranderen. Soms kun je gewoon niet meer doen dan praten en proberen hun dag een beetje beter te maken. En ook dat voelt goed. Voor de toekomst hoop ik dat er nog meer jonge mensen komen werken bij SGL. We hebben op AC Maastricht veel stagiaires en vakantiewerkers nodig. Ik kom in ieder geval weer volgend jaar!”

Marieke lacht: “Het mooiste moment van mijn tijd bij SGL was toch wel het winnen van de prijs ‘Zorgnet vakantiemedewerker 2022’. Dat heeft mij echt de bevestiging gegeven dat ik goed bezig ben, op mijn op plek zit en hiermee verder moet gaan later in mijn vaste werk. Ik was genomineerd voor deze titel door twee collega’s, zonder dat ik het wist. Zo leuk! Waarom ze mij hebben genomineerd en niet andere vakantiewerkers? Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik denk omdat ik er vaak en veel was, ik flexibel was, vaak insprong? Uiteindelijk zat ik bij de drie laatsten en mocht iedereen stemmen. Toen ik hoorde dat ik de meeste stemmen had gekregen was ik zo blij! Het werd omgeroepen op locatie, iedereen kwam naar me toe. Ik kreeg allemaal lieve woorden van collega’s en cliënten, dat was zo fijn. Vorige week kwam Marieke van Oers (projectadviseur van Zorg aan Zet, red.) met vlaai en cake mij persoonlijk de prijs overhandigen: een hotelbon van wel €180,- voor een hotel naar keuze! En weer was iedereen zo lief. Het was me ontzettend gegund en daarvoor wil ik iedereen bedanken!”

*Marieke kreeg maar liefst 274 stemmen. Gefeliciteerd!! Wij feliciteren natuurlijk ook Kasper (169 stemmen) en Reza (107 stemmen). Met veel enthousiasme werken zij in hun vakanties bij Mondriaan en Cicero. 

“Het werken met mensen met niet-aangeboren hersenletsel geeft mij enorm veel voldoening”

Deel dit verhaal: