×

Nieuws | 11 november 2021

Bijzondere boswerkdag in Munstergeleen

SGL doet mee aan Boomfeestdag 2021

Gister, woensdag 10 november, vond Boomfeestdag plaats. Gewoonlijk wordt deze dag in het voorjaar gehouden, maar vanwege corona is dit verplaatst naar het najaar. Voor de vijfde keer op rij, een jubileum, werd er in de bossen rond Munstergeleen op Boomfeestdag hard gewerkt met scholen en andere betrokken organisaties waaronder SGL. Het was een fantastische ervaring voor SGL. 

Boswerkdag in Munstergeleen; een dag waarop bosdunning plaatsvindt, bomen worden omgezaagd en takken gerild. De bosdunning is nodig om de andere bomen licht en ruimte te geven, zodat ze goed kunnen groeien. De organisatie was in handen van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie De Rollen. De begeleiding ter plekke gebeurde in de vorm van een samenwerking van vrijwilligers van IVN-Munstergeleen en vrijwilligers van Natuurmonumenten, door medewerkers van gemeente Sittard-Geleen en Natuurmonumenten en cliënten van SGL die elke week in dit bos aan het werk zijn (als dagbesteding).

Het natuurgebied ligt langs de Geleenbeek bij Munstergeleen, tussen Geleen en Sittard. Hier zijn de afgelopen jaren vele bomen aangeplant door de kinderen van de basisscholen op de landelijke Boomfeestdag. Deze keer was Boomfeestdag voor de gelegenheid omgetoverd tot Boswerkdag.

Boomfeestdag
In 1953 werd er al een wereldklimaatconferentie gehouden. Toen riep VN-voorzitter Dag Hammerskjôld op tot een World Festival of Trees om de aarde te redden en om kinderen hierbij te betrekken. Naar aanleiding daarvan richtte Staatsbosbeheer toen een comité op voor de viering van een jaarlijkse Boomfeestdag in Nederland. In 1957 werd de eerste Boomfeestdag gevierd met 1600 kinderen. Nu, 64 jaar later, planten jaarlijks 100.000 kinderen ruim 200.000 bomen en struiken.

Het thema is van de Boomfeestdag is dit jaar “Bomen maken Gezond”. Groen is het afgelopen jaar voor volwassenen en kinderen belangrijker geworden. Het wordt meer gewaardeerd, maar levert ook een enorme bijdrage aan de gezondheid op. 

Al met al een mooie samenwerking voor SGL. 

Deel dit verhaal: