×

Nieuws | 19 april 2022

Landelijke Dag van de Fietshelm

Draag een fietshelm!

Van de bijna 50.000 fietsslachtoffers die in 2021 met ernstig letsel de Spoed Eisende Hulp bezochten, had ruim 11.000 hersenletsel opgelopen. Dit zijn schokkende cijfers. Helaas is SGL meer dan bekend met de gevolgen die een val met een (elektrische) fiets kan hebben. Meer dan enkele van onze cliënten zijn cliënt bij ons als gevolg van een val op hun hoofd. De gevolgen zijn vaak enorm en voor de rest van het leven. Wij willen daarom iedereen oproepen: draag een fietshelm! Een fietshelm kan de kans op hersenletsel na een ongeval met een derde verminderen, zo blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

Morgen, 19 april, vindt de eerste Landelijke Dag van de Fietshelm plaats. Het doel van deze dag is het promoten van de fietshelm in heel Nederland. Artsen hebben zich verenigd en komen nu nationaal op voor deze zo noodzakelijke preventie. De fietshelm vermindert het risico op hersenletsel en kan bij een ongeluk veel leed voorkomen, zeker bij kwetsbare fietsers zoals kinderen en (oudere) e-bikers. De dag wordt georganiseerd door Artsen voor Veilig Fietsen, het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting.

'Onder fietsers van 55 jaar en ouder steeg de hoeveelheid enkelvoudige fietsongevallen in 2021 zelfs met 42 procent. Ook opvallend veel 12- tot 17-jarigen belandden na een ongeval met de (elektrische) fiets op de spoedeisende hulp (19 procent van het totale aantal fietsers dat na een ongeval op de spoedeisende hulp terecht komt).' - Reformatorisch Dagblad

Lees meer: https://www.hersenstrijd.org/dagvandefietshelm

Deel dit verhaal: