×

Nieuws | 22 november 2021

Start onderzoek over training met robotica bij mensen na een beroerte

Ook cliënten van SGL gezocht

Adelante Zorggroep is begonnen met een nieuw onderzoek over het verbeteren van de arm-hand vaardigheid van mensen na een beroerte middels training met robotica.            

Wat is het doel van het onderzoek?             
In het onderzoek bekijken we of een nieuw trainingsprogramma de armfunctie en het dagelijkse gebruik van de arm kan verbeteren bij mensen die langere tijd geleden een beroerte hebben gehad. Dit nieuwe trainingsprogramma heet ReHab-TOAT en duurt 4 weken. We vergelijken het ReHab-TOAT programma met de gebruikelijke therapiesituatie van mensen die langere tijd geleden een beroerte hebben gehad. Daarnaast bekijken wij of verbetering in armvaardigheid van de persoon met een beroerte ook kan leiden tot veranderingen in de zorginhoud, de intensiteit van de zorg en de kwaliteit van leven van de mantelzorger(s).

Op welke manier wordt het onderzoek uitgevoerd?   
Alle deelnemers worden gevraagd om bij start van het onderzoek vier metingen te volgen, waarbij de functie van de arm & hand, en de ervaren beperkingen getest worden. Daarnaast worden alle deelnemers per loting in een groep 1 of 2 ingedeeld. Als u in groep 1 zit, krijgt u  vervolgens de boven genoemde 4-weekse training met robot technologie. Voor de training zal u 3x/week naar Adelante moeten komen. Hier krijgt u 1,5 uur training voor de arm-hand, waarvan een gedeelte met de robot technologie word uitgevoerd. Doel van de training is het verbeteren van de aangedane arm-hand, zodat u deze thuis nog meer kunt gebruiken.  Als u in groep 2 krijgt u geen extra therapie. Alle deelnemers worden later nog vier keer gemeten, 4 weken na de training, 3 maanden na de training, 6 maanden na de training, en 9 maanden de training.

Welke eerdere ervaringen zijn er over deze training?         
De nieuwe training is door therapeuten, artsen, onderzoeker en techneuten van verschillende revalidatie centra en universiteiten in een groot project (www.i2-cort.eu) ontwikkeld. Daarnaast is deze training door Adelante al eerder onderzocht bij therapeuten en patiënten na een beroerte. Iedereen vond de training erg leuk en zinvol om te doen. Verder waren de resultaten uit dit eerdere onderzoek veelbelovend, zodat wij nu het daadwerkelijke effect willen onderzoeken.

Wat kan ik doen als ik interesse heb om mee te doen?
Als u langer dan 12 maanden geleden een beroerte heeft gehad en nu nog steeds beperkingen ervaart in de aangedane arm en hand, dan komt u mogelijkerwijs in aanmerking voor deelname aan het onderzoek. Heeft u interesse om mee te doen, of wilt u meer informatie, geef dat dan aan in een emailbericht naar ReHabTOAT@adelante-zorggroep.nl). De onderzoekers zullen dan contact met u opnemen om u meer informatie over het onderzoek te sturen en een vervolg afspraak te plannen. In de vervolgafspraak zullen de onderzoekers een aantal arm-hand testen met u doen, om te kijken of u daadwerkelijk mee zou kunnen doen aan dit onderzoek. Aansluitend worden met u vervolgafspraken gemaakt.   

Als er vragen zijn kunt u contact opnemen met mw. Silvie Vanstipelen, mw. Susan van Gerwen, dhr. Henk Seelen, of mw. Jule Elmanowski via het mailadres: ReHabTOAT@adelante-zorggroep.nl

Deel dit verhaal: