×

Nieuws | 07 november 2022

Wij zoeken een gastvrouw/gastheer voor Breincafés in Maastricht, Weert en/of Baarlo

Vrijwilligers gezocht

Wil je ervaring opdoen in het begeleiden van mensen met hersenletsel? Wil jij eens per maand samen met twee andere vrijwilligers het Breincafé in Maastricht, Weert of Baarlo begeleiden? Wij zoeken per locatie een gastheer/gastvrouw en twee vrijwilligers (eventueel ervaringsdeskundigen die zelf hersenletsel hebben).
Nb. Voor Baarlo zijn er al vrijwilligers en zoeken we een gastheer/vrouw.

Wat is het Breincafé?
Het Breincafé is een ontmoetingsplek voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah). Hersenletsel kan ontstaan door bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, ongeluk, hersentumor of zuurstofgebrek. Zowel voor mensen met hersenletsel als voor mantelzorgers is het Breincafé dé plek om elkaar te ontmoeten, hun hart te luchten en herkenning en erkenning te vinden. Bij het Breincafé kunnen mensen met hersenletsel,  hun partners, kinderen en/of vrienden elkaar op informele wijze ontmoeten, informatie uitwisselen, met lotgenoten ervaringen bespreken etc. Verschillende thema’s kunnen formeel en informeel besproken worden. Desgewenst is er een spreker over een actueel onderwerp.

Wat wordt van de gastvrouw/gastheer verwacht?

  • Je bent het aanspreekpunt van de gasten en je vervult samen met twee andere vrijwilligers (eventueel ervaringsdeskundigen), de rol van gastheer/gastvrouw.
  • Met de anderen overleg je wie bij welke bijeenkomst de taak op zich neemt van het openen van de bijeenkomst, het aankondigen van het onderwerp en de eventuele spreker, het (mee)leiden van de eventuele groepsdiscussie en de afsluiting van de avond.
  • Je begeleidt het groepsproces door iedereen aan bod te laten komen en de sfeer aan te geven. Je maakt samen goede afspraken; als er sprake is van ongemak in de groep, als het ‘niet goed voelt’, durf je dit te benoemen en aan de groep voor te leggen.
  • Voor en na de bijeenkomst help je mee om de ruimte in orde te maken en je vraagt de gasten bij binnenkomst om de presentielijst in te vullen.
  • Je neemt tweemaal per jaar aan een overleg deel waarin de lopende zaken besproken worden, het jaarprogramma wordt vastgesteld en afspraken worden gemaakt.
  • Om zorg te dragen voor continuïteit, dien je minimaal een jaar beschikbaar te zijn (10 bijeenkomsten).
     

Tijdsbesteding                                                                                                     
Een Breincafe vindt één keer per maand per locatie plaats. Afhankelijk van jouw beschikbaarheid, locatie en wensen kan het Breincafé in de avonduren of overdag plaatsvinden. De tijdsduur is twee uur per bijeenkomst, met voorbereiding/opruimen/afsluiten gemiddeld drie uur per keer.

Wat mag je van ons (de stuurgroep) verwachten?

  • Er is een standaardlogboek aanwezig (telefoonlijst calamiteiten, checklist wat te doen bij..., calamiteitenplan van de gastinstelling, gastenlijst/presentielijst).
  • Een fijne omgeving waarin met respect met elkaar wordt omgegaan.
  • Je krijgt de gelegenheid om kennis te maken met degenen die de andere Breincafés begeleiden om ervaringen uit te wisselen.
  • Je kunt deelnemen aan een training begeleiden van zelfregiegroepen. Dit is een korte training van drie dagdelen waarin je de belangrijkste handvaten krijgt om het gemakkelijker te maken een groep te begeleiden.
  • Reiskostenvergoeding.
     

© De werkgroep bestaat uit mensen van Adelante, Burgerkracht Limburg, Hersenletsel,nl en SGL.

Geïnteresseerd?
Help jij graag mee of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Mariëlle Kurvers, mkurvers@sgl-zorg.nl, tel 06-10004580

Deel dit verhaal: