×

Nieuws | 23 mei 2023

Samen creëren we een echt thuis voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel: Mundium

Feestelijke eerste steenlegging

Wonen Zuid en SGL bouwen samen 28 woonzorgeenheden, een logeerappartement, een woonkamer en een stilteruimte voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel aan de Emmalaan in ’t Veld in Roermond. Daarnaast realiseert Wonen Zuid op deze locatie tien levensloopbestendige woningen en zes ééngezinswoningen. Maandag 15 mei stond de eerste officiële handeling, de eerste steenlegging, plaats om de officiële start van de bouw van dit bijzondere project samen met genodigden te vieren.

Een mooi en bijzonder project waarbij twee bestaande woonbegeleidingscentra van SGL – WBC Echt en WBC Roermond – worden samengevoegd in een heel moderne nieuwbouw. Maandag 15 mei werd een klein stukje van de bouwlocatie voor deze gelegenheid mooi versierd en aangekleed. Ballonnen, muziek, koffie, vlaai en champagne stonden klaar om een zestigtal genodigden te ontvangen, waaronder Smeets Bouw (aannemer), Metz architecten, Wonen Zuid (eigenaar van het gebouw), medewerkers van SGL (huurder) en natuurlijk de toekomstige bewoners van dit mooie project. 

Voor hen stond ook een belangrijke taak op de agenda. Namelijk het overhandigen van een symbolische sleutel aan de aannemer. Een prachtige gouden sleutel, gemaakt door een van de toekomstige bewoners, werd in bewaring gegeven aan de aannemer. Deze zal na het opleveren van de bouw weer teruggegeven worden aan de bewoners. Met het overhandigen van de sleutel werd ook de nieuwe naam van het gebouw bekend gemaakt.

Omdat 'WBC Roermond' straks als naam niet meer passend is, heeft SGL onlangs een prijsvraag uitgezet voor een nieuwe naam. Uit alle inzendingen van bewoners, vrijwilligers, familie en medewerkers werd een voorselectie gemaakt waarop bewoners mochten stemmen. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd de naam met de meeste stemmen bekend gemaakt: ‘Mundium’, dat in het Latijns ‘bescherming’ betekent. Hiermee wordt een mooie link gelegd naar het ontstaan van de naam Roermond (Bescherming aan de Roer). 

We doen het echt samen

Inmiddels verloopt de bouw gestaag en is onlangs een begin gemaakt aan de tweede verdieping. Naar verwachting is de bouw voorjaar 2024 klaar. Het project is een samenwerking tussen de aannemer, architect, woningcorporatie en SGL. Bijzonder aan deze fijne samenwerking is dat SGL heel veel inspraak heeft in het eindresultaat. Denise Moonen (teamleider WBC Echt en WBC Roermond): “We doen het echt samen. Woonwensen van de toekomstige bewoners én medewerkers van WBC Roermond zijn bepalend voor het daadwerkelijke eindresultaat. Hun mening doet er echt toe. Het wordt natuurlijk ook hun thuis.’ Lees meer.

Bekijk enkele foto's hieronder voor een indruk.

Deel dit verhaal: