Nieuws | 12 Mei 2025
Medewerkers en vrijwilligers: bedankt!
Op 12 mei is de Dag van de Zorg. De Dag van de Verpleging wordt door veel mensen ook wel de Dag van de Zorg genoemd. Op deze dag, de verjaardag van de wereldberoemde Engelse verpleegster Florence Nightingale, worden alle medewerkers in de zorgsector in het zonnetje gezet. En daar doen wij natuurlijk graag aan mee. Medewerkers en vrijwilligers van SGL: bedankt, jullie zijn goud waard!
Vandaag is in de Zorg special van Dagblad De Limburger onderstaande advertentie verschenen (klik voor vergroting) plus een mooi artikel waarin onze collega's Ivana en Maurice vertellen over NAH+, WBC Watersley en Samen verder bouwen. Het artikel is in de afbeelding niet goed leesbaar. Lees het volledige artikel daarom hieronder.
Artikel Dagblad De Limburger, 12 mei 2025
Samen verder bouwen
“De dankbaarheid die je ervaart en de voldoening die het geeft, maken het werk voor mij zo mooi en bijzonder. Het geeft me ontzettend veel energie”, glimlacht Maurice van Dael. “Ik ben pas sinds februari in dienst bij SGL, maar ik voel me hier nu al ontzettend op mijn plek.”
In een prachtige, rustige en natuurrijke omgeving aan de rand van Sittard opende SGL in oktober vorig jaar WBC Watersley, waar tien mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel + (NAH+) onder begeleiding zo zelfstandig mogelijk wonen. “In Limburg zijn we de enige woonlocatie voor mensen met NAH+ en we begonnen letterlijk op nul. De behandelmethode Triple-C waarmee we hier werken, was voor ons nieuw. Het team was compleet nieuw en we moesten zelfs het bestek nog kopen”, blikt programmamanager bijzondere doelgroepen Ivana Toonen-Vluggen terug op de uitdagende start.
NAH+
Met vallen en opstaan, maar vooral met veel passie en op basis van specifieke kennis en kunde ging het zorg- en behandelteam van start. Zo’n half jaar later kunnen we spreken van een succesverhaal. De bewoners hebben hun plek gevonden en worden gezien en gehoord, en de leden van het huidige team zijn op elkaar en de bewoners ingespeeld. Het beoogde doel van SGL is om begin 2026 twintig mensen met NAH+ verder te kunnen helpen. Daarvoor wordt druk gezocht naar een andere locatie in Sittard en zijn tevens nieuwe medewerkers gewenst.
SGL helpt mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) verder en biedt cliënten en hun naasten ondersteuning op maat, zodat de cliënten een zo zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden. SGL heeft 31 woonbegeleidingscentra en activiteitencentra door heel Limburg, waaronder dus WBC Watersley, waar mensen met NAH+ wonen. De ‘+’ verwijst naar extra, vaak complexe problemen die iemand naast of als gevolg van het hersenletsel heeft. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie van problemen op lichamelijk, psychisch/psychiatrisch of sociaal gebied zijn of complex gedrag.
Zinvolle daginvulling
Het team van SGL stimuleert de bewoners om zo zelfstandig mogelijk te leven en ondersteunt hen hierbij, zodat de bewoners een zinvolle invulling aan hun dag kunnen geven en het gewone leven optimaal kunnen ervaren. Bij WBC Watersley is behandeling een belangrijk deel van de dienstverlening. Als bewoner doorloop je samen met de begeleiders de dag en het dagprogramma. Dezelfde begeleiders/coaches zorgen voor een zinvolle daginvulling, die is afgestemd op de individuele behoefte van de bewoner. “Zo is een bewoner onder begeleiding in de moestuin van Watersley aan het werk (Pjotr, zie foto), is een andere bewoner zelfstandig naar de sportschool in de buurt en maakt weer een andere bewoner een puzzel in de gemeenschappelijke woonkamer”, aldus Maurice, die als coördinerend begeleider werkzaam is.
Dromen invullen
Met alle cliënten, dus ook de bewoners van WBC Watersley, voeren medewerkers van SGL zogenaamde droomgesprekken, waarbij wordt gekeken naar de ambities van de cliënt en zaken waar die nu echt gelukkig van wordt. Vervolgens wordt er samen een plan op maat gemaakt. Denk hierbij aan een goede daginvulling, meer beweging, het geheugen trainen, mensen ontmoeten, hobby’s uitoefenen of arbeidsmatige daginvulling of vrijwilligerswerk. Zo wordt samen gebouwd aan de toekomst en kunnen cliënten het leven leiden dat ze echt willen.
Kijken naar menselijke behoeften
In WBC Watersley wordt gewerkt volgens het behandelmodel Triple-C. De drie C’s staan voor Cliënt, Coach en Competentie. Triple-C neemt in tegenstelling tot veel andere modellen niet het probleemgedrag of de stoornis als uitgangspunt, maar de menselijke behoeften. “Waarom vertoont de cliënt dit gedrag? Door anders te kijken, te denken en te doen, proberen we te achterhalen wat er nu echt aan de hand is. Oprechte aandacht en goed luisteren zijn daarbij essentieel”, geeft Ivana aan.
Het doel van Triple-C is ‘het gewone leven ervaren’, met alles wat daarbij hoort: een plek waar je je veilig en thuis voelt, mensen op wie je kunt bouwen en een betekenisvolle invulling van de dag. Dat is waar coaches (begeleiders) en cliënten elke dag samen aan werken. Als dat lukt, krijgen cliënten steeds meer vertrouwen in hun omgeving, in de ander en in zichzelf.
Gepaste trots
En bij WBC Watersley? Daar komen de bewoners die op pad waren weer thuis en wordt begonnen met de voorbereidingen voor het avondeten. “Zie ons als een groot gezin met de bekende dagelijkse beslommeringen en uitdagingen, die we samen zo goed en prettig mogelijk oplossen.” Het woord ‘samen’ valt regelmatig tijdens het gesprek. “We doen het ook echt samen en zijn er onvoorwaardelijk voor elkaar. Voor de bewoners en voor elkaar als collega’s”, aldus Maurice. Terwijl op andere zorglocaties medewerkers zorghesjes dragen, is dat bij WBC Watersley niet het geval. “Een bewuste keuze. Zo stralen we gelijkwaardigheid uit en gaan we als ‘gewone’ mensen met elkaar om en niet als zorgmedewerker en bewoner”, aldus Ivana, die met een goed gevoel terugkijkt op het eerste half jaar van WBC Watersley. “Als ik de glimlach bij Maurice of andere collega’s zie en de bewoners zich gehoord en op hun gemak voelen, maakt mij dat zeker trots en blij.”
Tekst: Sander Lemmens
Beeld: Wendy Boon