×

Nieuws | 03 januari 2023

Werken bij SGL als oudere medewerker (55+)

Levenservaring, durven vragen en humor, maar die techniek…

Afgelopen jaar hebben bijeenkomsten plaatsgevonden voor jonge medewerkers en voor  oudere medewerkers (55+). Beide groepen medewerkers staan op hun eigen manier in het werk en hebben specifieke behoeften. SGL vindt het belangrijk om hier oog voor te hebben en het samen over de mogelijkheden en eventuele struikelblokken te hebben. Tijdens de bijeenkomsten was er volop mogelijkheid om hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Brigitte Brummans, van begeleiding thuis Noord-Limburg, nam deel aan een sessie voor oudere medewerkers en vertelt hoe zij het werken ervaart.

Benieuwd naar mogelijkheden

“Ik ben nogal nieuwsgierig aangelegd. Voor mij was het dus een vanzelfsprekendheid dat ik zou deelnemen aan een bijeenkomst. Ik ben nu 61 jaar oud en verdiep me dus ook in mijn pensioen en hoe ik tot die tijd wil blijven werken. Ik was benieuwd welke mogelijkheden er zijn. Daarbij vind ik het ook altijd leuk om met mensen te sparren.”

Levenservaring

“Voor mij betekent ouder worden dat ik zekerder van mezelf ben geworden. Ik vind het een hele mooie uitdaging om cliënten in hun kracht te zetten. Om te helpen hun netwerk te vergroten, zodat ze meer durven. Ik stap daar gemakkelijk in door onder andere mijn levenservaring. Waar ik me jaren geleden druk over maakte, dat speelt niet meer. Ik ben al zoveel jaar werkzaam in de zorg in verschillende functies en niveaus, dat ik zeker ben over wat ik doe.”

Samen dingen delen en oplossen

“Als ik er toch niet uit kom, dan vind ik het echter ook niet moeilijk om hulp te vragen. Dat is in de loop der jaren ook veranderd. Je ziet wel eens dat (jongere) medewerkers het lastig vinden om een vraag te stellen. Iedereen heeft wel eens vragen. Tijdens de bijeenkomst kwam naar voren dat het geen toestand is als je een vraag hebt, in tegenstelling, we delen dingen samen en lossen ze ook op. Wat ik goed vind is dat we binnen SGL een goed vangnet hebben. Hulp kun je vinden binnen het team, bij de teamleider, in de bespreking van casuïstiek of bij de gedragskundigen. Dat is goed geregeld.”

Werkgeluk, maar die techniek…..

“Ik heb tijdens de bijeenkomst een 9 gegeven voor mijn werkgeluk. En ik dacht dat ik het woord ‘relaxed’ heb gebruikt als het gaat over welk woord er in me opkomt als ik denk aan ouder worden in mijn werk. Dat heeft met de werk- en levenservaring te maken. Ik ben heel positief. Er is echter een MAAR…, en dat is de techniek. De snelheid waarin dingen daarin veranderen… Ik merk echt dat ik, naarmate ik ouder word, daar meer moeite mee krijg. En als het wordt uitgelegd snap ik het, maar een week later ben ik het weer kwijt. Het liefste zou ik hebben dat iemand die daar bedreven in is de hele dag met me meeloopt. Maar dat kan natuurlijk niet.”

Vitaliteit en kwaliteit van werk

“Om af te schakelen en te werken aan mijn vitaliteit wandel ik veel. Dan kan ik mijn hoofd echt leeg maken. En ik gebruik humor om te relativeren als dat nodig is. In mijn loopbaan ben ik veel bezig geweest met ervaring opdoen, leren, verder komen. En dat was goed. Nu kies ik echter heel bewust voor kwaliteit van werk. Voor mij is dat het waardevolle één op één gesprek dat ik kan voeren met cliënten en hen verder helpen. Daar word ik blij van.”

Aandacht en mogelijkheden

“Mijn deelname aan de bijeenkomst heb ik als prettig ervaren. We hebben het onder andere gehad over wat we ervaren als ‘oudere medewerkers’ en waar behoefte aan is. Ik vind het goed dat SGL hier aandacht aan besteedt en dat duidelijk is welke mogelijkheden er zijn. Het is belangrijk om dat onder de aandacht te blijven brengen.”

Vervolg

In 2023 wil SGL een vervolg geven aan de workshop door nog een keer met elkaar in gesprek te gaan over de vraag ‘hoe kunnen we de ervaring en kennis van oudere medewerkers beter inzetten?’

Deel dit verhaal: