×
"Iedereen heeft wel 1,5 uur per week over"

Het verhaal van Dagmar Brauer (16)

Dagmar Brauer

2019 - Dagmar Brauer (16) uit Weert is de jongste vrijwilligster van SGL. Ze begon met vrijwilligerswerk voor WBC Maartenshuis in Weert toen ze 15 jaar was. Voor ons heel bijzonder, voor Dagmar niet meer dan vanzelfsprekend. Dagmar: “Waarom iemand vrijwilligerswerk zou moeten doen? Waarom niet eigenlijk? Iedereen heeft toch wel 1,5 uur per week over?!”

Dagmar kwam bij SGL terecht via een online oproep. Dagmar: “Ik heb een druk leven, ga nu naar het 5e jaar van het VWO, ik volleybal drie keer per week, kickboks, loop hard, en ik speel gitaar. Maar toch vond ik dat ik tijd over had. Ik wilde graag vrijwilligerswerk doen. Ik zocht op internet en kwam een oproep van SGL tegen voor een maatje. Ik had nog nooit van SGL gehoord, maar de tekst sprak me aan. En het is dichtbij huis, dat speelt natuurlijk ook mee.” Dagmar kwam bij SGL op gesprek en er werd gekeken naar de mogelijkheden. “Mijn leeftijd was geen probleem. Wel werd gekeken met welke cliënt ik het beste kon worden gekoppeld, sommige cliënten hebben liever een maatje dat iets ouder is. Uiteindelijk werd het Nicole.”

“Ik wilde graag 1 op 1 werken met iemand, het persoonlijke contact sprak en spreekt me erg aan”, vertelt Dagmar. “De band met Nicole heeft moeten groeien. In het begin was ze iets terughoudend, maar er was wel meteen een klik. Ik vond het spannend om met mensen met hersenletsel te werken, omdat ik geen ervaring of kennis hiervan had. Maar al snel merkte ik dat je door ervaring snel leert. Ik vind de doelgroep heel interessant en vind het een uitdaging om uit te vinden hoe ik Nicole het beste kan helpen. Elke dinsdag na school ga ik 1,5 uur naar haar toe. Nicole heeft een eigen studio in het Maartenshuis, waar we dan eerst even bijpraten over het weekend en over dingen die ze gedaan heeft. Dan vraag ik haar wat we gaan doen, meestal is dat eerst iets praktisch. Ik help haar met computertaakjes bijvoorbeeld. Daarna spelen we een spelletje op de tablet en vaak gaan we een rondje wandelen. Die 1 op 1 aandacht doet haar goed. Ik merk dat ze het leuk vind als ik kom, ook al is ze introvert. Soms zegt ze ‘ik vond het ook gezellig’ en dat doet me goed. Ja, ik krijg absoluut genoeg ervoor terug. Het geeft me energie. Na mijn bezoekje aan Nicole denk ik altijd ‘goed dat ik gegaan ben’. Het doet goed om mezelf even opzij te zetten. Het is absoluut fijn om iets voor een ander te doen. Ik kan het iedereen van mijn leeftijd aanraden. En, het staat ook nog goed op je cv.”

“SGL is een fijne ‘werkgever’ voor mij. Ik voel me gewaardeerd en word goed geholpen. Als vrijwilliger krijg je dezelfde behandeling als een medewerker, mag je ook naar feestjes en dergelijke komen. Dat geeft een fijn gevoel. Ook vergaderen we met andere vrijwilligers, waardoor je elkaar leert kennen en van elkaar kunt leren. Na de zomer mag ik meedoen met een cursus over NAH, dat vind ik heel fijn en handig. Kortom, vrijwilligerswerk doen bij SGL is een absolute aanrader. Je geeft een beetje en krijgt er veel voor terug. Als ik Nicole zie lachen dan maakt me dat oprecht blij. Heb ik haar toch even een fijn uurtje kunnen bezorgen.” 

“Iedereen heeft wel 1,5 uur per week over”

Deel dit verhaal: